Als vrouw verliest u elke dag haren. De hoeveelheid haren die u dagelijks verliest kan per persoon flink verschillen. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de hoeveelheid haren die u per daag kwijt raakt. Er is voor veel vrouwen een groot aantal onduidelijkheden over haaruitval en de oorzaken ervan. Hoeveel haren verliest u bijvoorbeeld tijdens het haren wassen? Hebben uw haarproducten invloed op haaruitval? Hoeveel haren verliest een gemiddelde vrouw per dag? Wanneer verlies je teveel haren? In dit artikel beantwoorden wij wat vragen over de oorzaken van haaruitval.

Een gemiddeld haarverlies van 40 tot 120 haren per dag is voor de meeste vrouwen normaal. Dit lijkt een flinke bos, maar vergeleken met de haren op uw hoofd is dit niet zo veel. Vooral omdat de meeste vrouwenharen lang zijn geeft dit een vertekend beeld. 120 korte haren lijken niet erg veel invloed te hebben, terwijl u bij 70 lange haren waarschijnlijk het gevoel heeft dat u erg veel haren verliest. Het is dus normaal om redelijk wat haar te verliezen. Ook wanneer u meer dan het gemiddelde verliest, is er veelal geen reden tot paniek. Pas wanneer u langere tijd grote hoeveelheden haar verliest, is het aan te raden om op zoek te gaan naar de oorzaak.

Natuurlijke haaruitval verklaard

Het uitvallen van haren komt door de manier waarop zij groeien. Ongeveer 9 van de 10 haren op uw hoofd groeit. Dit betekent dat 1 op de 10 haren niet aan het groeien is. Na iets meer dan twee maanden valt een haar die niet groeit uit. Vervolgens komt er uit het haarzakje van de uitgevallen haar een nieuwe haar. Haarverlies is dus een natuurlijk proces. Omdat er tijdens het wassen en het borstelen van het haar veel haren tegelijk loskomen lijkt het verlies heviger dan het daadwerkelijk is.

Er zijn verschillende, vaak erfelijke, haarziekten die er voor kunnen zorgen dat u teveel haar verliest. Een voorbeeld hiervan is alopecia.