Je zult nu vast denken: dat kan helemaal niet. Wij gaan je uitleggen dat wel degelijk een naam te matchen is aan het kapsel. Lees hieronder meer!

Je kan aan iemands haar/kapsel best wel veel dingen aflezen. Het is niet alleen wat je met je haar doet, maar ook hoe je het knipt of verft. Naast dat daar je karakter in zit, kan je ook je naam eruit aflezen.

Match

In een onderzoek werden participanten gevraagd om namen te kiezen dat het beste past bij een foto van een gezicht. De respondenten konden kiezen uit een lijst van vijf namen. Uit het onderzoek, dat is gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Personality and Social Psychology, blijkt dat de respondenten de namen goed konden matchen met de gezichten. Wat nog bijzonderder is, is dat zij niet alleen de gezichten konden matchen, maar ook het kapsel. In een ander deel van het onderzoek werd er gevraagd of de deelnemers kapsels konden matchen met de namen en dat is blijkbaar goed gelukt. Door te kijken naar een foto van een vervaagd gezicht, maar wel een duidelijk kapsel, konden de deelnemers aflezen hoe die persoon op de foto heet. Dit deel van het onderzoek was wellicht wel het meest bijzondere van het onderzoek.

Op basis van dit onderzoek kun je dus zeggen dat je iemands naam kan weten door alleen naar het kapsel te kijken.

Stereotype

De auteur van het onderzoek, Yonat Zwebner, heeft mogelijk een verklaring. “Haarstijl is het deel van ons gezicht waar we zelf de meeste controle over hebben. Het zou dus kunnen dat we een kapsel kiezen dat past bij het stereotype van onze naam. Wanneer mensen bepaalde dingen van je verwachten, kun je je uiteindelijk naar die verwachtingen gaan gedragen. Deze verwachtingen zijn vaak gebaseerd op stereotypen. In eerdere onderzoeken zagen we al dat we bepaalde namen linken aan bepaalde stereotypen. Het kan dus best dat je je gedrag en je uiterlijk hier na verloop van tijd op aanpast”, aldus Zwebner.